Loko vožnja vs. službeni put – u čemu je razlika?

Networking je danas postao sastavni dio svakog poslovanja, a teško ga je zamisliti bez poslovnih putovanja. Istraživanja svake godine pokazuju – broj putovanja, i privatnih i poslovnih, raste. Ipak, iako se brojevi povećavaju, još uvijek imamo nedoumice oko termina. Što je loko vožnja, a što spada u definiciju službenog puta saznajte u tekstu.

alati za poslovno putovanje

Što je loko vožnja?

Sami naziv (locco), lokalna ili loko vožnja daje odgovore. Naime, loko vožnja podrazumijeva odlazak djelatnika privatnim vozilom na lokaciju koja je od sjedišta tvrtke udaljena manje od 30 km. Primjerice, odlazak na ručak sa poslovnim partnerom u restoran u blizini, odlazak na edukaciju, konferenciju, odlazak u dućan za namirnice za ured… Iako nije u potpunosti ispravno, neki loko vožnju zbog jednostavnijeg pojašnjenja nazivaju i gradskom vožnjom. Ipak, kako grad može biti različite veličine, najvažnije je na umu imati 30km.

Ujedno, loko vožnja označava i dokument koji se može poistovjetiti i s terminom: Naknada za korištenje privatnog vozila u službene svrhe. Naime, prilikom loko vožnje djelatnik koristi svoj automobil zbog čega ostvaruje pravo na određenu naknadu. Od 01. listopada 2022. godine, izmjenom Pravilnika o porezu na dohodak (NN 112/22), ta se naknada s dotadašnjih dvije, povećala na 3kn po kilometru. Trenutno iznosi do 0.40 eura po prijeđenom kilometru.

loko vožnja

Evidencija troškova korištenja privatnog automobila u službene svrhe

Za ispravnu evidenciju loko vožnje, najvažnije je da ne zaboravite provjeriti stanje brojčanika na početku i kraju puta. Ukoliko ste u žurbi te vam je teško zapisati, možete ga slikati mobitelom. Po pravilima, loko vožnja mora sadržavati: podatke o poslodavcu i radniku, marku automobila, registracijsku oznaku, početno i završno stanje brojila, relaciju i svrhu puta te priloge poput primjerice, računa od parkinga. Na kraju mjeseca se svi ti troškovi zbroje, a osoba čiji je automobil dobiva naknadu.

Službeno putovanje i putni nalog

Službeni put je svako putovanje koje se čini iz poslovnih razloga, a traje neprekidno do 30 dana.  Za pravdanje troška službenog puta i kasniji obračun, potrebno je izraditi putni nalog. On se ispunjava kada osoba osobnim ili službenim automobilom prijeđe više od 30km u jednom smjeru. Putni nalog ispunjava poslodavac te on mora sadržavati:

 • nadnevak izdavanja
 • ime i prezime osobe koja se upućuje na službeno putovanje
 • mjesto u koje osoba putuje
 • svrhu putovanja
 • vrijeme trajanja putovanja
 • vrijeme kretanja na put
 • podatke o prijevoznom sredstvu kojim se putuje (ako se putuje automobilom, potrebno je navesti marku i registarsku oznaku automobila, početno i završno stanje brojila – kilometar/sat)
 • vrijeme povratka s puta
 • potpis ovlaštene osobe
 • obračun troškova
 • likvidaciju obračuna te
 • izvješće s puta.

Uz putni nalog se prilažu i dokazi (računi) za troškove poput cestarine, parkinga, smještaja…

Vožnja do i od posla se ne ubraja u loko vožnju ni u putni nalog. Također, jedan putni nalog radi se pojedinačno po djelatniku. Za sve isplate loko vožnji i putnih naloga u prethodnom mjesecu potrebno je predati obrazac JOPPD najkasnije do 15. u tekućem mjesecu.

Zapamtimo: Loko vožnja se radi ako djelatnik ide privatnim automobilom u mjesto udaljeno do 30 km od sjedišta tvrtke, a za dulji put radimo putni nalog.

Zašto ispunjavati loko vožnju i putni nalog?

Jedan od glavnih razloga za loko vožnju je naknada troškova za korištenje privatnog vozila. Uz gospodarsku krizu, inflaciju i porast cijene benzina, ne čudi što se naknada digla na 3 kune po kilometru, a čak je i to, uz amortizaciju (trošenje guma npr.) ponekad premalo da se nadoknadi djelatniku.

S druge strane, najčešći razlog za putni nalog je isplata dnevnica. Uvjeti za isplatu dnevnica su: udaljenost mjesta u koje radnik putuje mora biti udaljeno više od 30km od mjesta rada ili prebivališta/boravišta radnika te vrijeme provedeno na putu mora biti duže od 12 sati dnevno.

Više o dnevnicama možete saznati OVDJE.

Management službenog puta

Podaci Državnog zavoda za statistiku za 2021. godinu kažu kako su Hrvati ostvarili čak 635 tisuća poslovnih putovanja, od čega je 444 tisuće u Hrvatskoj, a 191 tisuća u inozemstvu. Putovanje prosječno traje kroz 5 dana i troškom od 3779kn po putovanju. To nisu mali brojevi, niti mali troškovi. Na godišnjoj razini, ukupni izdaci za poslovna putovanja su 2 milijarde i 399 milijuna kuna!

Upravo je zato važno jasno definirati politiku poslovnih putovanja, kao i odabrati dobar sustav za management službenih putovanja. Saznajte koliki su vaši trenutni putni troškovi i registrirajte se u probno Gooma razdoblje. Vidjet ćete da ispunjavanje putnih naloga može biti mačji kašalj, a da se troškovi, kada vodite evidenciju o njima, mogu itekako smanjiti.