Top 5 neobičnih destinacija svijeta

Nakon što smo vam nedavno donijeli pregled neobičnih europskih destinacija, ovog tjedna serijal „Travel fun facts“ nastavljamo popisom neobičnih destinacija u drugim dijelovima svijeta, koje bez dvojbe zaslužuju biti na ovom popisu. Mislite da već znate puno toga o zemljama u nastavku ovog bloga? Dopustite da vas iznenadimo.

Meksiko_neobične destinacije u svijetu

Meksiko – zemlja piramida i soli

Meksiko je poznat po jednim od najljepših plaža na svijetu i vrlo specifičnoj kulturi. Zbog toga i je jedna od najposjećenijih zemalja svijeta. Samo Mexico City godišnje posjeti oko 2 milijuna turista . To donekle objašnjava podatak da ovaj grad ima oko 100 000 taksi vozila!

No, to je samo početak neobičnih podataka vezanih uz ovu državu. Recimo, svake godine u gradu La Esperanza Meksikanci se dobro potuku. Ali zbilja, do krvi! Zašto? Riječ je o ritualu za koji vjeruju da će im donijeti dobru kišnu sezonu. Simbolično, svaka kap krvi predstavlja kap kiše.

Sigurno niste znali ni da je Mexico najveći proizvođač soli na svijetu, ili da je  čak 70% sezama u McDonald’su iz Meksika. Meksikanci vole izrazito začinjenu hranu i najdeblja su nacija na svijetu!

U Meksiku se nalazi i najveća piramida na svijetu.

Piramida u Choluli najveća je na svijetu, čak je 2 puta veća od Keopsove. Visoka i široka po 450m! I ona je tek dio nevjerojatnog „grada piramida“ Teotihuacan, u prijevodu – rodno mjesto bogova. O graditeljima se još uvijek malo zna, ali zna se da je bio najveći grad Zapadne polutke i jedan od najvećih na svijetu.

Kina – zemlja pušača i nebodera

Zašto smo odlučili Kinu uvrstiti među neobične destinacije diljem svijeta?

Baš kao što je nama rakija, Kinezima je topla voda lijek za sve. Što god da vas muči, Kinez će vam ponuditi vruću vodu.

Iako im je hrana izrazito začinjena, Kinezi vole slatko, pa tako i kobasice jedu slatke, to im je poslastica.

Nevjerojatno, ali istinito je da preko 30 milijuna Kineza još uvijek živi u pećinama i za njih plaćaju oko 30 dolara mjesečno!

Imaju čak 30 milijuna muškaraca više nego žena.

U Hong Kongu postoji zakon koji ženama dozvoljava da ubiju nevjernog muža, ali ako to učine golim rukama!

Čini se da Kinezi ne brinu puno o ekologiji. Svake godine bace 45 milijardi štapića za jelo i pritome unište 20 milijuna stabala.

Zabranjene su im društvene mreže i Play Station. Najveći su pušači u svijetu i prvi po trošenju novca.

U Kini svakog petog dana nikne neboder i fora im je bojati kućne ljubimce da izgledaju kao druge životinje. I znate što? Kineski kolačić za sreću uopće nije iz Kine, nego iz San Francisca.

A što se tiče atrakcija, jedna od najneobičnijih su Dugine planine. Neobične boje stijena su rezultat erozije crvenog kamena i minerala naslaganih u tektonske ploče, koje su se pomicale i tijekom 24 milijuna godina stvarale čarobnu sliku.

Indija_neobične destinacije u svijetu

Indija – zemlja krava i hramova

Čak 70% svih začina na svijetu dolazi upravo iz Indije. Većina Indijaca su vegetarijanci, a po broju stanovništva uskoro će prestići i Kinu  Sigurno znate da je krava u Indiiji sveta životinja. No jeste li znali da u Zapadnom Bengalu krave moraju imati osobnu iskaznicu? I to sa slikom!

Evo još nekih podataka o Indiji, koje možda niste znali, a zbog čega smo ju uvrstili među neobične destinacije u svijetu.

Od 20 najzagađenijih gradova svijeta, čak 13 ih se nalazi upravo ovdje. Pri tome je najzagađeniji New Delhi, a samo jedan dan disanja u Mumbaiju je kao da ste ispušili 100 cigareta!

Indija nikada u povijesti nije napala drugu zemlju. Sporila se s Bangladešom oko jednog malog otoka, a riješeno je tako što je otok nestao. Zbilja nestao, potonuo zbog globalnog zatopljenja.

Među neobične destinacije u svijetu moramo ubrojiti kompleks hrama Akshardham. Hram je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći svjetski Hindu hram. Spoj je antičke i moderne indijske arhitekture, te utjelovljuje 10 000 godina tradicije.

Kolumbija_neobične destinacije diljem svijeta

Kolumbija – zemlja kave i salse

Zašto je Kolumbija na ovom popisu? Kolumbija je druga zemlja u svijetu po broju državnih praznika i ima ih čak 18.  Prva na ovom popisu je Indija koja ih ima čak 21.

Specifično i neobično za Kolumbijce je da u određene vrste kave stavljaju kockice sira te ih jedu natopljene ostatkom kave u šalici.

Najveći su svjetski izvoznik smaragda i žena s velikim grudima. Zbilja! Ovdje je posve normalno podvrgnuti se raznim plastičnim operacijama, pa čak i lutke u izlozima imaju ogromne grudi.

Među neobične destinacije u svijetu, svakako moramo ubrojiti kolumbijsku rijeku Cano Cristales. Dno rijeke bogato je algama i mahovinama koje uz dovoljnu količinu sunca, u periodu od svibnja do studenog, tvore prekrasan spektar od 5 boja: crvene, crne, žute, zelene i plave.

Nikako ne smijemo zaboraviti ni Ciudad Perdida (Izgubljeni grad). Izgrađen je čak 650 godina prije Machu Picchua. Obilazak ovog drevnog velegrada uključuje nekoliko dana vožnje kroz prašume kolumbijske Amazone, rijeke i slapove. Takvu avanturu bi poželio i sam Indiana Jones!

Butan – zemlja sreće i šume

Iznenađeni naslovom? Nemojte biti! Pobjednik popisa „Neobične destinacije u svijetu“ definitivno je Butan! Evo i zašto.

Prema istraživanjima Butanci su najmlađa, najsretnija i ekološki najosvještenija nacija na svijetu!

Za razliku od Kine, u Butanu postoji zakon prema kojem minimalno 70% teritorija mora biti pošumljeno. Plastične vrećice ovdje nećete naći, jer su zabranjene još 1999. godine. Jedina su država na svijetu koja apsorbira više CO2, nego što ga proizvodi, a obnovljiva energija im je najveći izvozni proizvod. Također, ni jedan jedini Butanac ne puši, jer je prodaja duhana isto tako zabranjena.

Da su sretni pokazuje i činjenica da ne mjere BDP, nego „BDS“ – bruto društvenu sreću!

Svi moraju nositi tradicionalnu odjeću, zapadne trgovine ovdje ne postoje. A ne postoje ni rođendani! Butanci se ne zamaraju datumima, rođendan je svima na Novu godinu i kada sat otkuca svi postaju godinu dana stariji.

Ako niste spremni na doživotnu robiju u Butanu, nipošto ne dirajte ždralove, jer su svete ptice.

Jedna od najvećih atrakcija je planina Gangkhar Puensuma – najviša neosvojena planina na svijetu, visoka 7 500m.

Kada su u pitanju neobične destinacije u svijetu, ne možemo ne spomenuti Tigrovo gnijezdo. Budistički hram i samostan, koji prkosi svim zakonima gravitacije, uzdižući se na samom rubu strme litice, visoke čak 900m. Pogled s ove litice na krajolik doline se smatra jednim od najljepših na svijetu, a staza koja vodi do samostana naziva se „Staza sto tisuća vila“ te tako opisuje čaroliju kraja.

Sigurni smo da zbog ovih neobičnih činjenica, u mislima već spremate kofere. A gdje god krenuli, ne zaboravite svog savršenog suputnika. Sve što vam treba na službenom putovanju je GOOMA aplikacija – preuzmite svoju besplatnu probnu verziju još danas!