Planirate godišnji odmor u Istri? Ovih 5 mjesta morate posjetiti

 

Na što prvo pomislite kada netko spomene godišnji odmor u Istri? Na Opatiju? Najmanji grad na svijetu Hum? Ili možda na amfiteatar u Puli ili Motovun film festival?

Da odmah na početku razjasnimo – u ovom blogu nećemo pisati o najpopularnijim mjestima ili pojmovima vezanim uz Istru. Prošlog tjedna, u serijalu Travel fun facts,  donijeli smo vam neke manje poznate činjenice o dobro poznatim turističkim mjestima u Istri. Ovog tjedna temu Istre nastavljamo popisom top 5 mjesta koje tamo morate posjetiti, a za koje možda niste niti znali da postoje. Pa, krenimo!

Godišnji odmor u Istri

 Slapovi Gologorički dol i Sopot

Većina turista će za svoje destinacije odabrati gradove poput Umaga, Rovinja ili Poreča.  I na putu prema njima proći će, najvjerojatnije u neznanju, pored dvije skrivene prirodne atrakcije. O čemu je riječ? O slapovima Gologorički dol i Sopot. Vaš godišnji odmor u Istri tako može započeti fenomenalnim izletom na jedno od ova dva mjesta, nakon čega možete nastaviti prema plažama, koktelima ili poznatim istarskim kampovima.

Gologorički dol je poznat i po seoskom gospodarstvu u neposrednoj blizini slapova, a koje je idealno mjesto za odmor od putovanja. Sam prizor mjesta je fenomenalan- slap koji se spušta u smaragdno jezero okruženo predivnom seoskom idilom.

S druge strane, najveći istarski slap Sopot jedno je od popularnijih izletišta domaćih i stranih turista. Tako da ovdje možete očekivati nešto veću gužvu, no svakako je vrijedna truda. Slap se nalazi u malom mjestu naziva Floričići, a do njega se dolazi stazom Sv. Šimuna.

Ovo fenomenalno mjesto svakako treba ubaciti u rutu za godišnji odmor u Istri zbog njegovog jedinstvenog izgleda. Spoj bjelogorične i crnogorične šume, stjenovit krajolik kod slapa koji izgleda kao morska obala, ogromna jama slapa koja se spušta 30-ak metara do malog jezerca čine prozor koji treba doživjeti.

Gooma sustav-putovanje po Istri

Upoznajte predivno istarsko mjesto Kotli

Još jedna fenomenalna prirodna atrakcija koju morate ubaciti na popis mjesta za obići je selo Kotli, u blizini Huma, kroz koje protječe rijeka Mirna.

Ovo je nekada bilo gospodarski najrazvijenije selo Humštine poznato po mlinarima i krojačima. Danas je ovo pitoma seoska idila koju čine prizori rijeke Mirne koja preko stijena pada u slapovima ili starog mlina koji čuva uspomenu na neka prošla vremena.

Ova netaknuta priroda je idealno mjesto za izlet i odmor.  Što možete raditi u Kotlima?

Šetati, penjati se, voziti bicikl ili pojesti dobru domaću spizu na terasi male konobe s nevjerojatnim pogledom. Sve što vam treba za fenomenalan godišnji odmor u Istri!

Godišnji odmor u Istri kroz Aleju glagoljaša

Ovaj najveći spomenik glagoljaštva ćete naći uz cestu između mjesta Hum i Roč. Aleju glagoljaša čini jedanaest spomenika posvećenih glagoljskoj književnosti koji su postavljeni na ovom mjestu u vremenu između 1977. i 1985. godine.

Zašto ju posjetiti? Spomenici se protežu u dužni od sedam kilometara i govore o središtima srednjovjekovne glagoljske književnosti na području Istre. Tako se kod mjesta Roč nalazi Stup Čakavskog sabora.

Ovaj spomenik u obliku glagoljskog slova S predstavlja početke slavenske pismenosti i prvo slavensko pismo. Ostalih deset spomenika se nastavljaju s lijeve strane ceste sve do ulaza u Hum; Sijelo Klimenta Ohridskog, Stol Ćirila i Metoda, Klanac hrvatskog Lucidara, Glagoljski lapidarij, Uspon Istarskog razvoda, Vidikovac Grgura Ninskog, Odmorište Žakna Jurija, Zid hrvatskih protestanata i heretika, Spomenik otporu i slobodi te Vrata Huma.

Neobičan prizor spomenika koji se nalaze uz cestu između dva mala istarska mjesta već godinama oduševljava brojne turiste.

Aleja glagoljaša Istra

Motovunska šuma- najveće stanište bijelog tartufa

Ako putujete u Istru jednostavno morate probati njihova poznata maslinova ulja, istarski pršut, poznatu malvaziju ili fuže s tartufima. Da, Istrijani su jako ponosni na svoje gastronomske specijalitete.

Svake godine u jesen ovdje se održavaju i jedinstveni Dani tartufa. Kroz desetak dana u Istru tako dolaze gosti iz cijelog svijeta kako bi probali ovaj vrhunski specijalitet.  Odakle dolaze poznati istarski tartufi? Uglavnom iz Motovunske šume, koja je njihovo najveće stanište.

Tartufi iz Motovunske šume poznati su već stoljećima, a mještani su ih pronalazili kod krčenja terena i zemlje. Kako nisu znali da o kakvoj je namirnici riječ, ove „smrdljive krumpire“ su davali svojim svinjama, koje su obožavale tartufe. Nisu ni lude!

Ako u svoj godišnji odmor u Istri želite uklopiti jedan malo drugačiji izlet, onda morate posjetiti Motovunsku šumu. Ovo je najveća očuvana primorska autohtona šuma tvrdog lisnatog drveća u Hrvatskoj, zbog čega je i nosi status posebnog rezervata šumske vegetacije.

Upravo zahvaljujući kombinaciji vegetacije, posebne vrste tla i vlažne mikroklime, ovo je i savršeno stanište bijelog tartufa. I da- ukoliko se želite počastiti posebnim spa tretmanom, u blizini Motovunske šume su i Istarske toplice – moderno termalno lječilište s ljekovitom vodom.

Godišnji odmor u Istri Gooma sustav

Donji Kamenjak i medulinski arhipelag

Ako je vaš cilj zapamtiti godišnji odmor u Istri po istinskom doživljaju prirode uz žamor mora i miris ljekovitog bilja, onda jednostavno morate posjetiti Donji Kamenjak. Zašto? Ovo je zaista raj na zemlj. Poluotok Kamenjak je smješten na najjužnijoj točki Istre i poznat je kao jedno od zaista rijetkih staništa pojedinih zaštićenih biljnih vrsta. Zbog čega?

Ovdje su se nekada nalazile guste šume hrasta crnike koje su pokrčene tijekom stoljeća. Ipak, s mjesta gdje se  nekada nalazila šuma s vremenom su se pretvorila u zaista jedinstven prizor koji čini kombinacija travnjaka, šume, kamenjara i makije.

Na obalama se može pronaći mnoštvo fosila kao otisak vremena dinosaura koji su hodali Donjim Kamenjakom prije gotovo 100 milijuna godina. Svake godine brojni turisti tako odlaze na šetnju uređenom šetnicom na poluotoku Grakalovac na kojem možete pogledati fosilizirane otiske stopa dinosaura.

No, to nije sve što nudi ovo fenomenalno mjesto. U blizini uvale Polje, koja se nalazi na Kamenjaku, možete posjetiti farmu autohtonog istarskog goveda boškarina. Šetnju možete nastaviti makadamskim putevima, koji se protežu cijelim poluotokom, i uživati u prizoru više od pedeset vrsta leptira kojima je Kamenjak stanište. Zahvaljujući velikom broju sunčanih dana u godini, ovo je zaista savršeno mjesto za boravak u prirodi, šetnju, sport ili rekreaciju bez obzira u koje vrijeme ga posjetite.

Vjerujemo da će vam ovi prijedlozi pomoći u planiranju odličnog godišnjeg odmora u Istri. A ako vam treba pomoć u planiranju putnih troškova, ne morate tražiti dalje! Već danas preuzmite besplatnu demo verziju Gooma sustava. Nama prepustite obračun putnih troškova, a vi uživajte na godišnjem odmoru.