Uspješno upravljanje zaposlenicima kao najveći izazov menadžmenta

Mnogi menadžeri koji nisu svojevoljno došli na tu poziciju suočavaju se sa brojnim izazovima u poslu na koje nisu bili spremni. Istraživanja su pokazala da njih gotov 60 posto nije samovoljno izabralo ovu odgovornu funkciju, dok četvrtina jedva čeka da ih netko zamijeni.

Činjenica je da se ne nose svi menadžeri jednako sa svojom novom pozicijom. Dio njih će se vrlo brzo snaći u novoj ulozi i postizati vrhunske rezultate. Drugima menadžerska pozicija donosi osjećaj nelagode, prije svega zbog brojnih obveza. Uz povećani obujam posla i puno veće odgovornosti, jedan od najvećih izazova za novog menadžera je i uspješno upravljanje zaposlenicima.

Uspješno upravljanje zaposlenicima-Gooma sustav

Zbog čega menadžeri prihvaćaju novu odgovornu funkciju?

Prije nego krenemo razgovarati o uspješnom upravljanju zaposlenicima, treba objasniti zbog čega dio menadžera prihvaća novu odgovornu funkciju kojom nisu u potpunosti zadovoljni. Istraživanja su pokazala da je jedan od najčešćih razloga privlačna plaća. Također, menadžeri često prihvaćaju novu funkciju i zbog napredovanja karijere, a ne zbog toga što zaista žele upravljati timom zaposlenika.

Pomalo je zabrinjavajući podatak da gotovo četvrtina ispitanika smatra da je uspješno upravljanje zaposlenicima značajan problem s kojim ne znaju izaći na kraj. Istovremeno, više od 10 posto menadžera će tek nakon nekog vremena shvatiti da im upravljanje poslovnim timom zapravo predstavlja najveći izazov.

Stresne situacije i uspješno upravljanje zaposlenicima

Prelazak na menadžersku poziciju percipira se kao nagrada za zaposlenika. Međutim većina novih menadžera zapravo ne zna kakve poslove i dužnosti ona podrazumijeva niti hoće li ju moći kvalitetno obavljati.

Upravo zato je iznimno važno da poslodavci prije imenovanja objasne novom menadžeru što se od nje ili njega očekuje. Tek tada osoba može donijeti odluku oko ponuđenog promaknuća i prihvaćanja  odgovornosti te procijeniti hoće li nova funkcija postati preveliko opterećenje.

U situacijama kada su preopterećeni obujmom posla i količinom stresa, značajan dio menadžera je sklon zaboraviti ranije stečene menadžerske vještine. Upravo ovakve okolnosti mogu rezultirati time da počnu upravljati novonastalom situacijom na upitan ili čak neprihvatljiv način. To će naravno rezultirati štetom za čitavo poslovanje tvrtke.

Uspješno upravljanje zaposlenicima-Gooma sustav

Menadžer je uspješan koliko i njegov/njezin tim

Uspješno upravljanje zaposlenicima bazira se na recipročnom odnosu između menadžera i poslovnog tima kojim upravlja. To znači da dobar menadžer treba biti u stanju samo kvalitetno raspodijeliti poslove i zadatke. Isto tako treba prepoznati kapacitet u svakom pojedincu te mu davati „vjetar u leđa“ za preuzimanje sve kompleksnijih i zahtjevniji poslova.

Menadžer koji uspješno upravlja poslovnim timom vjeruje u sposobnosti svakog pojedinca, pristupačan je za savjete, daje jasne upute i ohrabruje kada je to potrebno. Zalaže za svakog zaposlenika i ono što on može pružiti čitavom poslovnom kolektivu.

Prema Leadership Pipeline Modelu kako bi pojedinac bio uspješan, sa svakom novom tranzicijom treba razvijati nove vrijednosti, vještine i način na koji koristi svoje vrijeme. To znači da uspješno upravljanje zaposlenicima ovisi i o tome koliko je menadžer spreman  promijeniti svoj način razmišljanja. Evo savjeta koji mogu u tome pomoći.

Postavite prioritete u organizaciji posla

Jedan od  ključnih savjeta za uspješno upravljanje zaposlenicima je dodijeliti zadatke pravim ljudima te uskladiti prioritete svakog projekta sa poslovnom strategijom. To znači komunicirati sa nadređenima o ciljevima odjela i aktualnim projektima kako bi se izbjeglo preopterećivanje zaposlenika.

Kada je riječ o delegiranju zadataka i određivanju prioriteta, uloga menadžera je efikasno organizirati rad poslovnog tima koji će kao kolektiv ostvarivati uspješne rezultate. Kako bi to postigao/la, mora dobro poznavati sve članove tima, njihove prednosti, eventualne nedostatke i kompetencije. Uz to, ključne su jasne upute i otvorena komunikacija o projektima i zadatcima.

Jedna od najčešćih grešaka koje menadžeri ovdje rade je preopterećivanje najsposobnijih i najučinkovitijih zaposlenika te stalno provjeravanje napretka na zadatku. Na taj način menadžer ne pokazuje povjerenje u osobu kojoj je zadatak dodijeljen.

Uspješno upravljanje zaposlenicima-Gooma sustav

Potaknite poslovnim tim na ostvarivanje većih ciljeva

Uspjeh poslovnog tima u velikoj mjeri ovisi o menadžerovoj sposobnosti upravljanja projektom. Kada su zadatci podijeljeni i projekt je krenuo u realizaciju, menadžer mora  pratiti rad specijalista, osigurati im potrebne resurse, pomagati sa savjetima kada naiđu na poteškoće te rješavati tekuće probleme. U svakom poslu događaju se pogreške.

Jedna od najčešćih grešaka koje menadžeri ovdje rade je da sami ispravljaju greške zaposlenika, umjesto da im pokažu kako naučiti iz njih. Jedino na takav način zaposlenici mogu steći nova znanja iz prakse te spriječiti pojavljivanje istih grešaka u budućnosti.

Otvorena komunikacija gradi povjerenje i pozitivnu radnu atmosferu

Uspješno upravljanje zaposlenicima podrazumijeva stvaranje ugodne radne atmosfere u kojoj je jednostavnije obavljati zadatke. To je nemoguće postići bez izgradnje kvalitetne, otvorene komunikacije i horizontalno i vertikalno. Što to znači? Dobar menadžer zna kako iskomunicirati ključna pitanja ne samo sa svojim zaposlenicima, nego i sa drugim odjelima te sa nadređenima.

Jedino je na takav način moguće motivirati tim za postizanje odličnih rezultata te osigurati potrebne resurse za ostvarenje ciljeva.  Uz to, dobra suradnja sa drugim odjelima pomaže i da se shvati šira slika te dobiju pravovremene informacije potrebne za donošenje ključnih odluka na projektima.

Dobrom argumentacijom menadžer se može i treba izboriti za edukacije, beneficije, povišice i ostale resurse potrebne da bi zadržao kvalitetan tim ljudi koji postiže odlične rezultate.  Konačno, dobra komunikacija unutar poslovnog tima omogućava učinkovitije rješavanje zadataka i projekata. Temelj takvog odnosa su povjerenje, poštivanje i pristupanje ljudima na način na koji želite da se i oni sami ponašaju prema vama.

Nadamo se da smo vam pomogli sa ovim savjetima kako uspješno upravljati zaposlenicima.  A ako vam treba savjet kako pojednostaviti obračun putnih troškova, jednostavno uključite Gooma sustav.