Atrakcije Slavonije – donosimo top 5 mjesta za posjetiti u Slavoniji!

Slavonija je puno, puno više od samo poljoprivrednog dijela Hrvatske, kako je mnogi gledaju. Iako možda nije prvi izbor za provesti slobodne dane godišnjeg odmora, atrakcije Slavonije već godinama privlače turiste iz čitavog svijeta. Evo i zašto.

Iako je po pitanju turističke ponude potpuno neopravdano u sjeni drugih dijelova Hrvatske, Slavonija zaista ima što za pokazati. Eno-gastonomija, kultura i baština i prirodne ljepote koje ćete tamo doživjeti sigurno će učiniti vaš godišnji odmor u Slavoniji odličnim. Evo naših prijedloga kojih top 5 mjesta trebate posjetiti ako se nađete u Slavoniji.

Godišnji odmor u Slavoniji Gooma sustav

Eko – etno sela – idealna mjesta za godišnji odmor u Slavoniji

Zašto su eko-etno sela atrakcije Slavonije koje jednostavno morate posjetiti? Zato što vam u prirodno-idiličnom, pitomom seoskom ambijentu nude jedinstven i autentičan doživljaj slavonskog kraja. To se odnosi na smještaj, ponudu i hranu koju ćete tamo dobiti.

Zamislite samo kako se ujutro budite na predivnom seoskom imanju, okruženi savršenim mirom i prirodom, uz miris toplog domaćeg kruha iz krušne peći koji vam poslužuju uz domaće vrhnje, kobasice, čvarke i domaći džem od voća iz vlastitog vrta.

Neka od ovakvih mjesta dobro su skrivena, a do njih vode tek uske lokalne ceste koje samo mještani dobro poznaju. Jedno od njih, eko selo Stara Kapela, mjesto je koje je uspjelo oduševiti čak i par Slavonaca, do koji smo i dobili ovu preporuku.

Fotografije govore same za sebe. No, dovoljno je reći da za cijenu dva noćenja u apartmanu na negdje na obali, ovdje dobijete na tjedan dana čitavo imanje. Jutarnja kava uz jezero u dvorištu, tradicionalna slavonska jela za ručak u autohtonom slavonskom okruženju, prava slavonska rakija i potpuni mir i tišina. Da, ovo selo ima svega jedanaest stanovnika.

Vinski podrumi Slavonije Gooma sustav

Vinski podrumi kao atrakcije Slavonije

Volite na godišnjem odmoru isprobati koju čašu dobrog vina iz poznate lokalne? Onda je Slavonija idealno mjesto za vas. Iako ovdje možete isprobati sorte poput rajskog rizlinga, bijelog i sivog pinota, traminca, cabernet sauvignona, zwigelta ili merlota, svakako najpoznatija slavonska sorta je graševina. Slavonija zapravo ima idealne uvjete za uzgoj vinove loze, što potvrđuju i sve češće nagrade i priznanja njenih vinara.

Jeste li znali da se u Slavoniji i Baranji nalaze tri najstarija vinarska podruma u Hrvatskoj? Jedan od najstarijih ne samo u Hrvatskoj, nego i u Jugoistočnoj Europi, je Kutjevački podrum koji je izgrađen 1232. godine.

U Baranji se vino proizvodi još od vremena starog Rima, a njihov najstariji podrum, onaj Vina Belje, potječe iz davne 1526. godine. Na istom popisu su i Iločki podrumi koji su stoljećima poznati po kvaliteti svojih proizvoda. Jedan od razloga je možda i to što je Ilok poznat kao grad s najvećim brojem sunčanih sati i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

A kada ste već tamo, uz čašu dobrog vina ne možete ne probati bogatu slavonsku gastronomsku ponudu.

Godišnji odmor u Slavoniji- Gooma sustav

Tvrđava Brod- jedna od najvećih utvrda u Europi

Barokna tvrđava Brod u Slavonskom Brodu već godinama je neizostavna turistička destinacija posjetitelja iz cijelog svijeta i za to postoje dobri razlozi. Kao jedna od najvećih utvrda i primjera fortifikacijske arhitekture ne samo u Hrvatskoj nego i čitavoj Europi, Tvrđava Brod ima jedinstven zvjezdolik oblik. Tvrđavu je nekada pod punom ratnom spremom moglo braniti čak 4. 000 vojnika, a danas je moguće doživjeti njenu povijest kroz program Living history.

Ova atrakcija Slavonije danas je djelomično obnovljena, pa se tako u zidinama Tvrđave nalaze prvi Muzej tambure u svijetu i Galerija Ružić. Radi se i na daljnjoj obnovi prostora Tvrđave čiji je okoliš već sada uređen i predstavlja prirodnu oazu zelenila u samom središtu 7. grada po veličini u Hrvatskoj. Tijekom ljetnih mjeseci u njenom prostoru se održavaju i brojni koncerti te drugi događaji na otvorenom.

Godišnji odmor u Slavoniji Gooma sustav

Godišnji odmor u Slavoniji u ljekovitim toplicama

Iako to većina ljudi ne zna, slavonski kraj krije nevjerojatnu hidrotermalnu energiju koja se nalazi ispod njenih nepreglednih ravnica i gorskih krajeva. Upravo zato na popisu atrakcija Slavonije koje trebate posjetiti su i ljekovite toplice, koje osim termalnih mineralnih voda danas nude i brojne druge sadržaje svojim posjetiteljima.

Svakako najpoznatije na ovom području su Bizovačke toplice, koje uz poznato termalno lječilište danas imaju i aquapolis sa čak jedanaest bazena, najvećim bazenom s umjetnim valovima u Hrvatskoj, restoranima i mini klubom. Sve što vam treba za dobar obiteljski provod.

Nešto zapadnije, na izvorima ljekovitog blata i termalne vode, nalaze se i Daruvarske toplice. Zašto ćete ih željeti posjetiti? Imaju odlične wellnes i spa sadržaje i savršeno su uklopljene u prirodno okruženje koje ih okružuje. To ih čini savršenim mjestom za provesti potpuno opušteni godišnji odmor u Slavoniji.

No, to nije jedino iznenađenje koje krije ovaj mali slavonski grad. Iako to sigurno ne bi ste pomislili na prvu, ovdje se nalazi i najstarija pivovara u Hrvatskoj. Po čemu je posebna? Daruvarska pivovara je istovremeno najmanja industrijska i najveća craft pivovara koja već 180 godina proizvodi jedinstveno pivo prema tradicionalnoj češkoj tehnologiji. Podatak koji će dobro doći svim ljubiteljima čaše dobrog piva na godišnjem odmoru.

Godišnji odmor u Slavoniji Gooma sustav

Aktivni odmor u Parku prirode Papuk

Naš popis top 5 mjesta koje trebate posjetiti u Slavoniji završavamo jednim prijedlogom za aktivni odmor. Park prirode Papuk mjesto je na kojem ćete pronaći debeli hlad za vrućih ljetnih dana, a obuhvaća čitavo područje planine Papuk te zapadni dio Krndije.

Zašto posjetiti ovo mjesto? Prije svega, zato jer je Papuk najljepša planina Slavonije. Zbog vrlo vrijednih bioloških, kulturno-povijesnih i geoloških značajki, mnogi dijelovi ovog Parka prirode su posebno zaštićeni. Park šuma Jankovac, geološki spomenik prirode Rupnica, rezervat šumske vegetacije Sekulinačke planine ili posebni floristički rezervat Pliš-Mališčak-Turjak-Lapjak neki su od njih.

Zbog njegovih geoloških značajki i činjenice da se radi o geološki najraznolikijem području ovog dijela Hrvatske, Park prirode Papuk je 2007.godine dobio i status geoparka. Zbog toga je ovo idealno mjesto za sve ekološki osviještene turiste i posjetitelje.

Zašto provesti godišnji odmor u Slavoniji?

Zato što je Slavonija mjesto na kojem ćete upoznati jako gostoljubive domaćine, isprobati fenomenalnu domaću hranu i doživjeti njenu bogatu povijest i kulturu u autohtonom ambijentu. Iz Slavonije jednostavno ne možete otići gladni ili da vam domaćini barem ne spreme još malo hrane za put. I sve to za puno manje novca nego u mnogim drugim dijelovima Hrvatske.

Bez obzira želite li miran ili aktivan odmor, putujete li sami, u paru ili idete na godišnji odmor sa obitelji, turističke atrakcije Slavonije idealan su izbor za sve koji traže bijeg od svakodnevnih gužvi, užurbanog života i stresa.

Vjerujemo da će vam ovi prijedlozi pomoći u planiranju odličnog godišnjeg odmora u Slavoniji. A ako vam treba pomoć u planiranju putnih troškova, ne morate tražiti dalje! Već danas preuzmite besplatnu demo verziju Gooma sustava. Nama prepustite obračun putnih troškova, a vi uživajte na godišnjem odmoru.