Hrvatska u očima turista

Hrvatsku svake godine posjećuju tisuće turista i svi se trudimo da im posjet našoj zemlji ostane u lijepom sjećanju. Hrvatska ima toliko toga za ponuditi i s pravom se pitamo – Što od svega toga turisti uspiju doživjeti tijekom boravka kod nas? Kako izgleda Hrvatska u očima turista te što misle o nama Hrvatima?

Svaka zemlja ima svoja kulturološka obilježja i nigdje nije isto, a da smo mi Hrvati drugačiji po mnogočemu, jasno nam daju do znanja upravo stranci. Kada ih pitamo kako vide nas Hrvate i po čemu nas pamte dobijemo različite i često urnebesne odgovore.

Slavenski temperament

Hrvati su među strancima poznati kao glasan narod. Mnogi turisti, koji se prvi put susretnu s glasnim dovikivanjem na plaži ili cesti, ostanu u najmanju ruku zbunjeni. Osim toga, već je dobro poznato da jako puno psujemo. Imamo nezavidan broj psovki, koje često nije moguće prevesti na druge jezike. Valjda su zato turisti posebno ponosni kad nauče hrvatsku psovku pa ju krenu izgovarati gdje god mogu, sa osmjehom na licu, naravno. Kud je teška za izgovoriti, kud je jedinstvena. Pravi nematerijalni suvernir iz Hrvatske!

Osim fenomenalne prirode, stranci su fascinirani ljepotom hrvatskih žena, za koje kažu da su kao s naslovnica. Poznato je da se ubrajaju među najljepše žene svijeta, a stranci misle da su i jako ženstvene. Bilo bi zanimljivo ispitati misle li isto kada prvi put vide kršnu Slavonku ili Ličanku, koja prosječnog europskog muškarca pobijedi u obaranju ruku, a da ni ne trepne.

Suprotno tome, naši muškarci su im ogromni, pogotovo Talijanima, često vrlo glasni ( Talijanima ovaj dio ne smeta) i imaju razvijen kult pijenja piva. Teško je strancu objasniti vezu između hrvatskog muškarca i  .

kako nas stranci vide

Hrvati su hedonisti

Na pitanje kako nas stranci vide, između ostaloga, reći će i da Hrvati znaju uživati. A pod time misle da volimo dobru hranu i da puno pijemo, pa čak i naše žene! Navodno smo konkurencija i samim Česima. Tko zna, za koju godinu možda zbilja budemo kao Rusi. Već i stranci znaju da nam je rakija narodni lijek za sve. Gastritis, dermatitis, dezinfekcija rana, liječenje slomljenog srca i skidanje uroka- nema toga što dobra rakija ne može riješiti, a stranci kažu i da je odlična jer od nje nisu mamurni!

Možda je zbog ‘južine’, a možda zbog rakije, u svakom slučaju Hrvate, pogotovo Dalmatince, često hvata ‘fjaka’. Da, stranci ponekad misle da je u Dalmaciji vrijeme stalo. Crnogorcima ovo ne smeta, kažu. Odnija vrag prišu! U nekim dijelovima Hrvatske ovo nije izreka, nego životna filozofija.

Na svakom koraku pečemo svinje i janjetinu. Prigoda? Nije važno. Janje se peče za krstitke, rođendane, feštu, za blagdane, srijedom i za mladog mjeseca. U svakom i najmanjem selu vidjet ćete natpis – domaća janjetina. U Hrvatskoj svaka poštena kuća ima šećera, kave, i mrtvu životinju na ražnju!

Jeste li ikada čuli kako stranci izgovaraju „janjetina“, sa „đ“ umjesto „j“? Isprobajte!

Živimo hrvatski san

Prosječan hrvatski san je da Hrvatska pobijedi na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Prošle godine bili smo na korak od toga, a stranci koji su se u to vrijeme zatekli kod nas opisali su stanje na ulicama kao potpuno ludilo. Hrvati obožavaju nogomet, iako su samo dvaput u povijesti nešto i osvojili. Jedino ih valjda ovaj sport može ujediniti da nema desnih, lijevih, ustaša i partizana, Slavonaca, Dalmatinaca ili bilo koje druge podjele. Da, jedan od rijetkih trenutaka kad su Hrvati složni je kad im reprezentacija negdje nastupa. U međuvremenu i dalje uglavnom kukaju nad teškim životom, nepravdom i analizom je li bilo bolje za vrijeme Tita.

Stranci misle i da ne cijenimo dovoljno sve što imamo, iako smo izuzetno ponosan narod.

A ni to nije sve, ako se pitate po čemu nas stranci pamte, najčešći odgovor je to što njegujemo kult ispijanja kave. Pijemo kave po cijele dane, barem po 2 sata i to nekoliko puta u danu.

Zanimljive su i primjedbe koje kažu da nismo bogata zemlja, ali ipak imamo jako puno novih automobila. Također su primijetili i da fasade kuća, pored kojih su parkirani, nisu tako nove.

Poštujte naše znakove

Balkan je kažu neka verzija ‘divljeg zapada’ u Europi. Zašto? Stranci primjećuju da vozimo čak 50 km/h više nego što je dozvoljeno i to nam je potpuno normalno. Baš kao i parkiranje na tramvajskim tračnicama, na bilo kojoj zelenoj površini, na pola ceste, ustvari gdje god to situacija zahtijeva od Hrvata.  Znate ono kad zaobilazite strance po cestama i čudite se kako sporo voze? E, sad znate da se i oni vama čude.

Još uvijek se pitate kako nas stranci vide? Evo ovako: Neki su imali malo više iskustva s Hrvatskom, osim odlaska na plažu, pa kažu da može biti poteškoća s birokracijom, što je navodno u redu jer smo mlada zemlja. Na to dodaju da imamo sreće jer se pola pravila ionako ne poštuje, a ostala se često zaobilaze. Arhitektura je, kažu, kao putovanje kroz vrijeme, a otoci su predivni, samo je teško doći do njih. Što reći na to, osim hvala i dođite nam opet!

Hrvatska u očima turista

Ako zanemarimo ovaj veseli popis, moramo istaknuti koliko stranci vole našu zemlju. Ako njih pitate kako izgleda Hrvatska u očima turista reći će vam da ih je Hrvatska razmazila. Ovdje dobro jedu, piju i zabavljaju se.

Kada su Amerikanci saznali da se u Dubrovniku snima popularna serija Game of Thrones navalili su u hordama. Jeste li znali da je na otočiću Lokrumu željezni tron kao atrakcija? Ako ga želite vidjeti, požurite dok ga nisu potopili! Amerikancima se sviđa što je Hrvatska sigurna zemlja. Za razliku od nekih drugih zemalja gdje se cestom hoda sa ‘glavom u torbi’, kod nas mogu uživati u večernjim šetnjama.

A kada se radi o poznavanju Hrvatske, odgovori su im odlični. Primjerice – prilikom jedne usmene ankete pitali su ih znaju li koliko stanovnika ima Hrvatska, a većina je odgovorila između 20 i čak 80 milijuna! Lijepo je znati da je Hrvatska u očima turista tako velika!

Jeste li već spremni za put? Kamo god da putujete, ne zaboravite GOOMU! Uživajte u ljetu, a nama prepustite brigu o putnim troškovima. Preuzmite već danas besplatnu verziju GOOMA sustava!